Producenci

Drewniana deska do krojenia - jak o nią dbać?

Drewniana deska do krojenia - jak o nią dbać?

Niezastąpiona w każdej kuchni, lekka i wygodna w użytkowaniu: drewniana deska to krojenia znajduje zastosowanie wszędzie tam, gdzie przyrządzamy posiłki. W jaki sposób o nią dbać, aby jak najdłużej zachowała swoje walory? Jaki rodzaj będzie odpowiednio wytrzymały? Czy konserwacja jest konieczna? Przekonajmy się!

 

Kuchenny niezbędnik

Tradycyjne drewniane deski są tymi najchętniej wybieranymi. Zawdzięczają to przede wszystkim estetycznemu wykonaniu. Są to akcesoria eleganckie, które wprowadzają do kuchennego wnętrza sporo ciepła. Na tym nie kończy się ich zastosowanie: służą przede wszystkim do krojenia, a czasem z powodzeniem zastępują talerz dla serów lub wędlin.

Jeśli jakość ma dla nas istotne znaczenie, najlepiej wybierać akcesoria z takich tworzyw, jak sprasowana trawa bambusowa (która jest twarda i wytrzymała na uszkodzenia) lub drewno oliwne (odporne na działanie tłuszczu i wody, niewchłaniające zapachów).

 

Jak dbać o akcesoria?

Niewiele osób wie, że zarysowania od noży nie są wadą - wręcz przeciwnie! Widoczne ślady po krojeniu świadczą o tym, że tworzywo jest odpowiednio miękkie, aby nie tępić noży, ale jednocześnie na tyle trwałe, żeby akcesorium służyło przez bardzo długi czas.

Mimo wytrzymałości należy we właściwy sposób dbać o drewniane deski do krojenia, aby zachowały swój wygląd, nie wchłaniały zapachów oraz ułatwiały przyrządzanie potraw. Przede wszystkim nie można myć ich w zmywarce, lecz wyłącznie pod bieżącą wodą (zwłaszcza po krojeniu mokrych produktów, np. warzyw, owoców czy mięs). Umyte należy następnie wytrzeć suchą ścierką - zbyt długi kontakt z wodą może je zniszczyć.

Konserwacja drewnianej deski

Akcesorium tego typu warto co jakiś czas konserwować.
W tym celu należy przetrzeć gorącą powierzchnię odrobiną dowolnego oleju kuchennego. Dzięki temu odzyska dawny wygląd, a dodatkowo zostanie zabezpieczone przed zabrudzeniami. Do usunięcia nieprzyjemnego zapachu można natomiast użyć soli. Wystarczy wysypać ją na deskę i pozostawić na noc: przykra woń, na przykład po przygotowaniu ryby czy serów, zniknie bezpowrotnie!

Czyżby wybór idealny? Nie ma wątpliwości co do tego, że drewniana deska do krojenia spełni swoje zadanie w więcej niż 100%. Odpowiednio pielęgnowana nie wchłania wilgoci oraz zapachów, nie tępi noży i nie niszczy się, a do tego prezentuje się elegancko zarówno podczas przyrządzania, jak i serwowania przeróżnych dań. Zdecydowanie warto zaprosić  ją do swojej kuchni!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl