Producenci

Garnki stalowe – wady i zalety

Garnki stalowe – wady i zalety

Naczynia do gotowania ze stali nierdzewnej cieszą się w kuchniach ogromną popularnością. Wynika to nie tylko z wytrzymałości materiału, ale także ogromnej wygody użytkowania. Gotowanie przy użyciu garnków sprawi mnóstwo radości nie tylko doświadczonym kucharzom, ale także amatorom domowych kulinariów.

 

Garnek z nierdzewnych tworzyw – jakie ma zalety?


Pierwszą cechą, na jaką zwracamy uwagę podczas zakupu naczyń do gotowania, jest oczywiście wygląd. Stal prezentuje  się w tym przypadku niezwykle nowocześnie – będzie cieszyć oczy tych, którzy do kuchni chcieliby przemycić nieco elegancji. Szczególnie gustownie prezentują się naczynia z linii STERN Carl Schmidt Sohn wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Zostały zaprojektowane z myślą o tym, aby można było w nich nie tylko gotować, ale także serwować dania bezpośrednio na stół. Nie można zapominać, że stal to materiał nie tylko estetyczny, ale także wytrzymały: odporny na korozję, odkształcenia i zarysowania wynikające z codziennego użytkowania, a także niskie oraz wysokie temperatury. Ogromną zaletą jest również to, że garnek tego typu dobrze przewodzi ciepło. Trójwarstwowa struktura, w skład której wchodzą stal nierdzewna oraz aluminium typu food safe (jak w naczyniach Carl Schmidt Sohn) sprawia, że gotowanie staje się jeszcze efektywniejsze!

 

Stalowe garnki – czy mają wady?

Eleganckie, wygodne w użyciu, odporne... Garnki ze stali to znakomity wybór, choć posiadają kilka drobnych wad. Naczynia tego typu nie będą odpowiednie dla osób uczulonych na nikiel czy chrom, które mogą wchodzić w skład tworzywa. Stalowe naczynia miewają również tendencję do przypalania potraw. Wystarczy jednak podczas gotowania, smażenia lub duszenia dodać nieco więcej tłuszczu bądź wody, aby uniknąć przypalenia. Można też zdecydować się na zakup garnków DRESDEN Carl Schmidt Sohn, których dno ma strukturę plastra miodu i działa jak powłoka nieprzywierająca, co minimalizuje ryzyko przywierania potraw i daje możliwość gotowania czy smażenia z minimalną ilością tłuszczu.

 

  

Jak dbać o naczynia?

Jeśli chcemy, aby naczynia jak najdłużej zachowały swoje właściwości, należy zwrócić szczególną uwagę na ich pielęgnację. Przede wszystkim nie zalecamy mycia garnków w zmywarce - składniki zawarte w detergentach mogą skrócić ich żywotność. Podobnym skutkiem kończy się przechowywanie ich wraz z jedzeniem w lodówce, szczególnie niebezpieczne dla stali okazują się kwaśne i słone potrawy. Stal 18/0 nie ma wysokiej kwasoodporności, jak 18/8 czy 18/10.

 

Trwałość i elegancja w jednym!

Te eleganckie naczynia nie bez powodu cieszą się taką popularnością - zalety zdecydowanie przewyższają wady! Aby jednak cieszyć się doskonałą jakością przyrządzanych dań, wygodą podczas gotowania oraz trwałością używanych produktów, warto wybierać garnki wykonane wyłącznie z wysokiej jakości stali nierdzewnej.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl