Producenci

Jak korzystać z patelni stalowych? Wady i zalety użytkowania.

Jak korzystać z patelni stalowych? Wady i zalety użytkowania.

Amatorzy klasycznego gotowania nigdy nie przejdą obojętnie obok stalowej patelni. Jest to przyrząd, który wymaga kilku wyrzeczeń. Jednak cierpliwe podejście, doza stanowczości i dobra znajomość kulinarnych tajników sprawią, że przyrządzanie dań przy jej użyciu będzie naprawdę przyjemne.


Czym charakteryzuje się stalowa patelnia?

Smażenie przy użyciu tak klasycznego rozwiązania jest dość wymagające - główną cechą jest brak nieprzywierającej powłoki. Przyrządzanie jajecznicy i innych delikatnych produktów skazane jest na niepowodzenie. Natomiast świetnie sprawdza się podczas smażenia dań na głębszym oleju. Mięsa i warzywa przyrządzane na większej ilości tłuszczu będą czuły się świetnie w stalowej patelni, której można używać nie tylko na kuchence, ale także w piekarniku.

Jak przygotować naczynie do użycia?

Stalowa patelnia wymaga przygotowania przed użyciem. Ważne, aby dokładnie opłukać ją w gorącej wodzie, a następnie umyć pod ciepłym strumieniem. Pozwoli to odpowiednio zahartować naczynie i przygotować je do smażenia. Temperatura odgrywa równie istotną rolę. Patelni nie należy stawiać na zbyt dużym ogniu, ponieważ może to spowodować jej przegrzanie. Po kilku takich spotkaniach z gorącem zacznie przypalać dania. Dopiero po rozgrzaniu do odpowiedniej temperatury można rozpocząć smażenie.


Zalety i wady

Mimo ograniczeń stalowe patelnie posiadają sporo zalet. Przede wszystkim są bardzo trwałe - prawidłowe użytkowanie naczynia sprawi, że będzie można korzystać z niego przez długie lata. Odporność na zarysowania ze względu na brak powłoki oraz możliwość użycia ostrych przyborów kuchennych to kolejne zalety istotne dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni. Ponadto z każdym użyciem zyskuje właściwości nieprzywierające. A zatem im dłużej z nami jest, tym lepiej sprawdza się podczas gotowania!

Oczywiście rozwiązanie tego typu ma też swoje wady, o których nieco już wspomnieliśmy. Naczynie nagrzewa się dość wolno i potrzebuje specjalnego traktowania, jeśli chodzi o hartowanie. Do tego wymaga stosowania większej ilości tłuszczu. Nie każdy będzie też zadowolony z faktu, że przy kilku pierwszych użyciach może przypadać potrawy.

 

Naczynia ze stali – dla wymagających kucharzy

Specyfika gotowania jest znacznie bardziej wymagająca, jednak efekt wart jest wyrzeczeń! Dania na stalowej patelni przyrządzane są w sposób klasyczny – wiele produktów, dla uzyskania znakomitego smaku, wymaga smażenia w głębokim oleju i w odpowiedniej temperaturze.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl