Producenci

Naczynia żeliwne - zalety użytkowania

Naczynia żeliwne - zalety użytkowania

Komu zależy na szybkim, efektywnym i zdrowym gotowaniu, ten z ogromną satysfakcją korzysta na co dzień z naczyń żeliwnych. Choć wyglądem nawiązują do kulinariów sprzed wieków, nie należy dać się zwieść temu wrażeniu. Garnki i patelnie wyprodukowane z tak wytrzymałego tworzywa to doskonały wybór zarówno dla profesjonalistów, jak i amatorów gotowania. W czym tkwi ich wyjątkowy charakter?


Codzienne gotowanie z wykorzystaniem żeliwa

W każdej kuchni powinno znaleźć się miejsce przynajmniej dla jednego żeliwnego naczynia. Zalety? Jest ich całe mnóstwo! Przede wszystkim są to produkty wytrzymałe - świetnie znoszą działanie wysokich temperatur. Wyjątkowo twardy materiał trudno uszkodzić nawet przy częstym korzystaniu z garnka. Można być pewnym, że wszelkiego typu wyszczerbienia czy zarysowania nie pojawią się na nim przez długie lata.


Niezliczone zalety

Garnek tego typu nie wchłania zapachów oraz wilgoci, dzięki czemu cała esencja smaku i aromatu pozostaje w potrawie. Nie trzeba martwić się także plamami, jakie powstają z czasem na innych naczyniach: żeliwu obce są tego typu przebarwienia. Natomiast garnki z powłoką emaliową nie wymagają dodatkowej konserwacji i nadają się do gotowania na każdym dostępnym urządzeniu, nawet w piekarniku. To akcesorium uniwersalne: idealne do pieczenia, duszenia, smażenia i zapiekania.

Jednak największą zaletą naczyń z tak wytrzymałego tworzywa jest to, że można przeznaczyć je zarówno do przyrządzania, jak i serwowania przeróżnych dań. Czy wiedziałeś, że w żeliwnym garnku można upiec chleb? Wszelkie ograniczenia w kuchni właśnie zostały pokonane!


Czy to rozwiązanie ma wady?

Żeliwne naczynia to świetna inwestycja. Czy w takim razie pozbawione są wad? Sprawdźmy. Potrzebują nieco czasu, aby się rozgrzać, ale w zamian odwdzięczają się równomiernie rozprowadzoną wewnątrz temperaturą gotowania. Istnieje ryzyko, że mogą się przegrzać, ale tylko wówczas, gdy niewłaściwie z nich korzystamy: żadnego naczynia nie należy stawiać w ciepłe miejsce, gdy jest puste. Stop może też ulec wypaczeniu, gdy stawiamy garnek lub patelnię na zbyt dużym palenisku.

Wniosek? Żeliwne naczynia są pozbawione wad, o ile korzystamy z nich zgodnie z przeznaczeniem: czyli do zdrowego, pozbawionego pośpiechu, kreatywnego gotowania!

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl