Producenci
Noże – jak użytkować, przechowywać, dbać o nie
Noże – jak użytkować, przechowywać, dbać o nie

Zastanów się przed chwilę: bez którego akcesorium nie wyobrażasz sobie gotowania? Z pewnością będzie to nóż – poręczny i ostry. Potrzebny zarówno do krojenia warzyw, jak i filetowania mięsa, stanowi podstawowe wyposażenie kuchni. Każdy, kto widzi w gotowaniu coś więcej niż tylko obowiązek, z dbałością podchodzi do jakości stosowanych narzędzi. Czy wiesz jednak, że możesz nieświadomie szkodzić swoim nożom? Sprawdź, jak o nie dbać, aby mogły sprawować się w Twoich rękach jak należy przez kolejne lata.


Mycie: kontakt z wodą ogranicz do minimum

Wielu producentów zapewnia, że noże można bez problemu myć w zmywarce. My mówimy temu stanowcze NIE. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że połączenie mocnych detergentów i wody – zwłaszcza tej gorącej – szkodzi stali. Chcąc zachować ostrze w znakomitym stanie, należy czyścić je natychmiast po użyciu. Jest to szczególnie ważne w przypadku krojenia cytrusów i innych produktów bogatych w kwasy, które wnikają w stal, tępiąc ją. Pozostawianie zaschniętych resztek kończy się podobnie.

Jak więc czyścić nóż, aby zachować jego żywotność? Ręcznie, przy odrobinie letniej wody z dodatkiem zwykłego płynu do zmywania i użyciem delikatnej ścierki. Po umyciu należy przetrzeć ostrze do sucha i odłożyć na swoje miejsce.


Użytkowanie: dobra deska to podstawa

Nie bez znaczenia jest również to, jakiej deski do krojenia używasz. Jeśli chcesz zachować ostrze w dobrym stanie, sięgaj wyłącznie po specjalne deski do krojenia. Dla stali najlepsze będą te drewniane lub bambusowe. Naturalne tworzywo jest delikatne dla ostrza, nie powoduje więc jego tępienia. W przeciwieństwie do desek ze szkła, plastiku lub ceramiki. Jednak najgorsze dla noża jest krojenie bezpośrednio na blacie – narzędzie bardzo szybko straci swoją ostrość.


Przechowywanie: wyłącznie w pojedynkę

Gdzie znajduje się najlepsze miejsce dla noża? Z dala od innych kuchennych przyborów. Ostrza lubią przestrzeń, nie należy więc przechowywać ich w szufladzie w otoczeniu pozostałych sztućców. Znawcy kulinarnej sztuki zalecają, aby trzymać je na zewnątrz. Pomocne okażą się w tym specjalne listwy magnetyczne. Wystarczy przyłożyć nóż, aby trzymał się pewnie. Alternatywą będzie blok na noże z otworami na ostrza – wykonany z drewna (o którego delikatności już wspominaliśmy) zapewni stali idealne warunki do przechowywania.

I to wszystko? Tak! Niewiele potrzeba, aby właściwie zadbać o noże kuchenne i cieszyć się ich funkcjonalnością przez długie lata. Wystarczy pamiętać, aby nie wkładać ich do zmywarki i myć ręcznie, stosować odpowiednie podłoże do krojenia oraz przechowywać ostrza w specjalnie przeznaczonym do tego miejscu.

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl