Producenci

Powłoki nieprzywierające w patelniach i garnkach

Powłoki nieprzywierające w patelniach i garnkach

Wszyscy amatorzy gotowania, którzy przerzucili się ze zwykłych patelni i garnków na te nieprzywierające doskonale wiedzą, że to jak przesiąść się z trabanta do całkiem niezłego sportowego samochodu. Przygotowywanie potraw okazuje się znacznie łatwiejsze: jedzenie nie przywiera do dna, tłuszcz nie odpryskuje, a samo danie prezentuje się atrakcyjniej. Nawet czyszczenie należy do przyjemnych czynności. Powłoki nieprzywierające (non-stick) znane są ponadto ze swojej odporności na zarysowania – ale wyłącznie wówczas, gdy odpowiednio o nie dbamy.

 

 


   Powłoka non-stick to zdrowe i smaczne dania

Dlaczego warto zmienić zwykłe naczynia na te z systemem non-stick? Istotna jest tu nie tylko wygoda przyrządzania potraw, ale także ich jakość. Rozwiązania tego typu pozwalają na niskotłuszczowe, a wręcz beztłuszczowe smażenie preferowane przez osoby dbające o zdrowie. Zastosowanie specjalnych nieprzywierających materiałów sprawia też, że znacznie trudniej przypalić takie danie. Powłoki pozbawione szkodliwych związków mogących wywoływać uczulenie nadają się do stosowania także przez alergików. Jednak, aby cieszyć się jakością patelni i garnków non-stick jak najdłużej, należy dobrze je pielęgnować. O czym należy pamiętać?

 

 

1. Nieprzywierające powłoki nie lubią nagłych zmian temperatury.

Zalewanie naczynia zimną wodą tuż po smażeniu niszczy powłokę - nawet tę najlepszą i składającą się z kilku warstw. Szok termiczny nie jest więc wskazany, stąd też należy odstawić patelnię lub garnek do ostygnięcia, a dopiero chwilę później zabrać się za mycie.

 2. Patelnie i garnki myj ręcznie.

Dla utrzymania nieprzywierającej powłoki non-stick w doskonałym stanie przez jak najdłuższy czas lepiej czyścić naczynia ręcznie, zamiast wkładać je do zmywarki. W ten sposób zachowają swoje właściwości.

3. Metalowym szpatułkom powiedz NIE.

Co prawda patelnie i garnki non-stick wyróżnia wysoka odporność na zarysowania, mimo to łatwo je uszkodzić, stosując na co dzień popularne metalowe szpatułki. Lepiej zdecydować się na używanie mieszadeł wykonanych z drewna lub tworzyw silikonowych.

4. Nie przechowuj naczyń w lodówce wraz z jedzeniem

Chcąc zachować naczynia w doskonałym stanie, nie należy przechowywać ich w lodówce wraz z jedzeniem dłużej niż kilka godzin. Trudno określić, w jaki sposób poszczególne składniki mogą wpływać na jakość powłoki non-stick.

Gotowanie na nieprzywierającej powłoce sprawia mnóstwo przyjemności! Warto przetestować system non-stick i na własne oczy przekonać się, jak wygodne, praktyczne i korzystne dla zdrowia jest to rozwiązanie.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl