Producenci

Sztućce - przechowywanie, konserwacja, wybór

Sztućce - przechowywanie, konserwacja, wybór

Przywiązujemy wagę do dbania o naczynia do gotowania, a jednocześnie zapominamy o kuchennych przyrządach, bez których jedzenie nie należałoby do tak przyjemnych czynności. Sztućce również wymagają pielęgnacji. Ich wygląd, a co za tym idzie, estetyka i funkcjonalność zależą od tego, w jaki sposób je czyścimy oraz przechowujemy.

 

Elegancki dodatek na stół

Niegdyś domena najbogatszych, dziś podstawowe wyposażenie kuchni. Sztućce towarzyszą nam podczas każdego posiłku. Zdaje się, że nic nie może im zaszkodzić? Nic bardziej mylnego. Niewłaściwie pielęgnowane i przechowywane stracą swoje właściwości - wpływa to nie tylko na ich estetyczny wygląd, ale także funkcjonalność.

 

Rodzaje sztućców

Najdroższe i zarazem najdelikatniejsze elementy zastawy stołowej produkowane są ze srebra, które ma dość spore wymagania dotyczące pielęgnacji. Praktyczniejsze okazują się widelce oraz noże wykonane ze stali nierdzewnej. W sprzedaży dostępne są jej dwa rodzaje: 18/10 oraz 18/0. Pierwszy z nich to połączenie stali, a także chromu (18%) oraz niklu (10%) - obecność tego drugiego pierwiastka wydłuża żywotność stali. Drugi powstaje przy wykorzystaniu 18% chromu, za to bez dodatku niklu, co z kolei osłabia wytrzymałość materiału, jednak jest odpowiedni dla alergików uczulonych na nikiel. W sprzedaży dostępne są również akcesoria z powłoką PVD (Physical Vapour Deposition, tzw. fizyczne naparowywanie) - cienką warstwą cząsteczek rozpylonych w wysokiej temperaturze na materiał, która nie tylko poprawia trwałość akcesoriów, ale także zapewnia im oryginalny, kolorowy odcień.

 

Jak należycie dbać o sztućce?

Na co dzień warto stosować się do zaleceń, dzięki którym noże czy widelce ze stali nierdzewnej oraz z powłoką PVD na dłużej zachowają funkcjonalność i nowoczesny wygląd. Zacznijmy od tego, że wbrew powszechnemu mniemaniu nie należy myć sztućców w zmywarce - silne detergenty mogą uszkodzić powłokę i zmienić jej odcień. Niekorzystnie na wygląd wpływają również zawarte w resztkach jedzenia kwasy oraz sole, które mogą uszkodzić zarówno stal, jak i powłokę PVD. Sztućce należy więc myć od razu po użyciu z wykorzystaniem delikatnych detergentów, usuwając z nich nadmiar wody i polerując. Warto przetrzeć noże i widelce od razu po kontakcie z wodą - wymagają dokładnego suszenia, aby na powierzchni nie pojawiły się plamki (stal 18/0 jest szczególnie wrażliwa pod tym względem). Odpowiednie przechowywanie noży, widelców, łyżek oraz łyżeczek również ma znaczenie. Po umyciu i osuszeniu wystarczy odłożyć je w specjalnie przeznaczone do tego miejsce – na przykład do szuflady z przegródkami lub specjalnego opakowania, w którym zakupiliśmy 72-, 60-, 30- lub 24-elementowe komplety sztućców. Warto układać akcesoria tak, aby nie stykały się ze sobą, by uniknąć powstania ewentualnych zarysowań.

 

Piękne sztućce na długie lata

Dbanie o noże, widelce czy łyżki nie jest skomplikowane, a mimo to na co dzień zdarza nam się zapominać o ich dokładnym umyciu oraz wysuszeniu. Jeśli chcemy, aby służyły nam jak najdłużej, poświęćmy im krótką chwilę podczas codziennych kuchennych porządków, a z pewnością odwdzięczą się estetycznym wyglądem.

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl