

Ceramiczna ostrzałka do noży, 19 cm, czarny, CS Kochsysteme TROMSO

Opis
Nawet ostrza ze stali nierdzewnej mogą z czasem stracić swoją ostrość i tu z pomocą przychodzi ceramiczna ostrzałka CS Kochsysteme TROMSO, która sprawi, że noże w Twojej kuchni będą cały czas w dobrej formie.
Ostrzałka TROMSO wykonana z wytrzymałego tworzywa ABS, posiada wysokiej jakości pręty ostrzące, dodatkowo zaopatrzona została w ergonomiczny i stabilny uchwyt, który dzięki swojej długości pozwala trzymać dłoń z dala od ostrza. Podstawa ostrzałki jest antypoślizgowa, aby zapewnić maksymalne bezpieczeństwo podczas ostrzenia.
Ceramiczna ostrzałka do noży TROMSO CS Kochsysteme dzięki swojej wygodnej konstrukcji będzie z pewnością stanowiła pomocne narzędzie w Twojej kuchni, które umożliwi naostrzenie starszych, stępionych już noży, jeśli tylko zajdzie taka potrzeba.
Atuty produktu:
- Ostrzałka dwustopniowa – kąt ostrzenia 20°
- Ostrzałka posiada wysokiej jakości pręty ostrzące (kamienie ceramiczne i karbid) oraz obudowę z tworzywa ABS
- Bardzo wygodny, antypoślizgowy, długi uchwyt – bezpieczeństwo podczas ostrzenia
- Antypoślizgowa podstawa gwarantuje stabilność ostrzałki podczas pracy
- Wygodna i łatwa w obsłudze
- Nadaje się do ostrzenia noży ze stali nierdzewnej o niskiej twardości wyłącznie o gładkich krawędziach i z dwustronnym ostrzem
Sposób użycia:
- Przed użyciem ostrzałki dobrze oczyść i wysusz nóż .
- Ostrzałkę połóż na prostej i stabilnej powierzchni, jedną ręką przytrzymaj, a w drugiej trzymaj nóż pod kątem około 20 stopni.
- Do ostrzenia noża użyj pierwszego modułu (coarse – karbid), do szlifowania użyj drugiego stopnia (fine – ceramika).
- Ostrze noża przeciągaj przez pręty ostrzące w kierunku od rękojeści do końca ostrza, delikatnie dociskając. Kontynuuj robienie tego drugą stroną noża, aż poczujesz, że nóż jest wystarczająco ostry.
- Unikaj zbyt długiego i częstego ostrzenia noża, ponieważ w rezultacie zetrzesz ostrze lub je porysujesz. Aby uzyskać najlepszy efekt, raz w miesiącu przy nożach używanych często lub raz na kilka miesięcy przy nożach rzadko używanych, przesuń nóż około 5-7 razy przez pręty ostrzałki.
- Po użyciu ostrzałkę oczyść wilgotną ściereczką lub miękką szczoteczką. Ostrzałki nie myj pod bieżącą wodą.
- Nóż po ostrzeniu dokładnie umyj i wysusz przed kontaktem z żywnością, ponieważ podczas szlifowania wokół noża zgromadzą się drobne cząsteczki metalu.
- Ostrzałka nie nadaje się do noży o ząbkowanej lub falistej krawędzi.
- Rekomendowana do noży o niskiej twardości ostrza.
- Odpowiednia do noży tylko z ostrzami dwustronnymi.
Wymiary:
19 x 5 x 6 cm
Dodatkowe informacje:
Materiał: karbid, kamienie ceramiczne, tworzywo sztuczne
Zmywarka: NIE
Gwarancja: 2 lata
Produkcja: CS Kochsysteme by Carl Schmidt Sohn